Kako odabereti najbolji frižider za svoju kuhinju?

Odabir kućanskih aparata može biti zastrašujući zadatak. Odabir frižidera nije izuzetak. On zahtijeva velika ulaganja i istovremeno to je jedan od najvažnijih aparata u kući. Zbog toga je od izuzetne važnosti da odaberete frižider koji će biti kao stvoren samo za vas. Veliku razliku pravi i to da li ste odabrali ugradbeni ili samostojeći frižider, sa zamrzivačem ili bez. U današnja vremena, imamo mnoštvo izbora, i svaki frižider ima svoje prednosti i specijalne karakteristike. Odabrali smo nekoliko ključnih funkcija koje biste trebali da znate tokom procesa odabira savršenog frižidera za sebe.

Argumenti za i protiv ugradbenih frižidera

Ugradbeni frižider bez zamrzivača

Ukoliko nemate potrebu za zamrzivačem, veliki ugradbeni frižider koji visinom do 178 cm može obezbijediti izobilje rashlađene hrane i pića. Ukoliko ima praktičnu izvedbu, njegova unutrašnjost nudi dosta prostora. Iz tog razloga se preporučuje da provjerite koju vrstu ladica, polica i drugih površina za čuvanje namirnica imate u frižideru. Među obično neophodne elemente naprimjer spadaju mreže za boce, prostrane ladice u vratima frižidera uz poklopce i kutije koje se mogu koristiti za različite namjene, i ladice specijalno prilagođene za čuvanje povrća i mesa. Kada govorimo o frižideru, pametne funkcije su izuzetno korisne, kao što su alarm ukoliko ostavite vrata otvorenima duže vrijeme, LED osvjetljenje i pametna cirkulacija zraka koja održava vašu hranu duže svježom. Možete odabrati ovakav model ukoliko imate škrinju na dohvat ruke, u protivnom, može vam se dogoditi da brzo primjetite nedostatak barem jedne manje ladice za čuvanje sladoleda ili kockica leda u njoj.

Ugradbeni frižider sa zamrzivačem

Najpopularniji model frižidera su svakako ugradbeni kombinovani frižideri i zamrzivači koji dolaze u brojnim opcijama. Njihov zamrzivački dio može biti manji od frižiderskog dijela ili kapacitetom sličan kao frižiderski dio.

Kombinovani frižideri i zamrzivači obično imaju zamrzivački dio u gornjem dijelu samo kada on zauzima manji dio cijele zapremine frižidera. U njemu je dovoljno prostora da se spremi nekoliko namirnica koje trebate da su vam pri ruci (sladoled, led, vrećica zamrznutog povrća, komad mesa). Međutim, on nije pogodan za čuvanje veće količine namirnica. Odličan je za prostore gdje nije planiran duži boravak, kao što su vikendice ili apartmani.

Uspravni kombinovani frižideri i zamrzivači su obično napravljeni tako da zamrzivački dio zauzima donji dio, iz razloga što najčešće ne otvaramo toliko često vrata i zato se ne moramo saginjati često tokom dana. Ovi dijelovi obično sadrže 3 do 4 ladice i tako pružaju dovoljno mjesta za veće nabavke zamrznute hrane. Neki sadrže ladice sa opcijom brzog zamrzavanja i programima koji mogu detektovati povećanje temperature i automatski intenzivirati hlađenje sadržaja.

Ovaj tip frižidera i zamrzivača je odličan kompromis ukoliko nemate prostora za velike frižidere ili škrinju u svom stanu. Ipak, ako više preferirate da imate veće zalihe namirnica i hrane, trebali biste razmisliti o drugim opcijama.

Ugradbeni podpultni frižider

Ovo je manji frižider koji se postavlja ispod radne ploče, kao što je slučaj sa mašinama za pranje posuđa. Možete ga pronaći pod nazivom podpultni frižider. Oni su visine oko 82cm i imaju kapacitet 120 l. Dizajnirani su na način da maksimalno iskoristite manje prostore u kuhinjama ili za opremanje kuhinje u uredu. To znači da se neprimjetno uklapa sa ostatkom namještaja tako da ga niko neće ni primjetiti, dok istovremeno nudi iste prednosti kao veliki frižider. Najbolje rješenje je da ugradite model Side-by-Side, što znači da ga možete ugraditi odmah pored podpultnog zamrzivača te na taj način dobiti potpuno funkcionalan par koji se može usporediti sa klasičnim frižiderima. Na taj način možete opremiti mobilne kuće, vikendice, apartmane i sobe u kojima je potrebno iskoristiti svaki centimetar prostora. Ukoliko imate zaista skučen prostor, ovi frižideri su od neprocjenjive vrijednosti.

Argumenti za i protiv samostojećih frižidera

Najveća prednost samostojećih frižidera je upravo to – što ga možete postaviti gdje god želite. Ne mora biti ugrađen, i možete ga odmah početi koristiti. Istina je, da zauzima malo više prostora i da, zbog dimenzija, postaje centralni dio kuhinje. Upravo to je još jedna prednost koja dolazi sa ovom vrstom frižidera. Frižider sa visoko sofisticiranim dizajnom postaje atraktivan dodatak prostoru u kojem postavite vaš frižider. Bijela je klasična boja, ali vrlo često dolaze u srebrenoj ili crnoj boji. Ukoliko volite više opcija, možete ih pronaći i u življim bojama, personalizirane i retro frižidere koji su namijenjeni fanovima Volkswagen brenda.

Samostojeći frižider sa ili bez zamrzivača

Isto kao i kod ugradbenih frižidera, moramo pažljivo razmisliti o samostojećem frižideru bez zamrzivačkog dijela, koji će biti odgovarajući ili trebamo manji zamrzivački prostor. Gorenje Retro Collection se sastoji od frižidera čija visina je oko 180 cm i posjeduje zamrzivački dio od 25 litara. Ovo je dovoljno za nekoliko osnovnih zamrznutih namirnica, a čitav zamrzivački dio je sakriven iza lijepih vrata u boji. U sklopu Retro Collection možete pronaći i frižider sa logotipom Volkswagen-a i velike frižidere koji imaju 185 cm visine i kapacitet koji će zadovoljiti potrebe većih porodica – 307 litara.

Samostojeći frižider bez zamrzivača je idealan izbor ukoliko trebate da ga postavite u ostavi ili podrum gdje ga možete slobodno pomjerati. On donosi ogromnu zapreminu za čuvanje hrane i zanimljive karakteristike za unutrašnju organizaciju.

Najpraktičniji aparat u kuhinji je bez ikakve sumnje samostojeći frižider i zamrzivač, koji vam donosi dovoljno prostora u frižiderskom dijelu i istovremeno prostor za zamrznutu hranu. Na ovaj način uvijek ćete imati ono što trebate pri ruci, a istovremeno, ćete izbjeći česte odlaske u podrum, ostavu ili u prodavnicu.

Ukoliko se odlučite za samostojeći frižider, moći ćete da pretvorite njegova metalna vrata u sve popularni prostor za frižiderske magnete i poruke članova porodice koje donose zdravu dozu zaigranosti u vašu kuhinju.

Američki frižider

Čini se da amerikanci imaju drugačiji pogled na dimenzije u poređenju sa europljanima. Sve se nekako čini širim, dužim, višim… većim. Tome nije iznimka ni frižider. Za velike porodice i ljubitelje komfora, mi također nudimo i tzv. američke frižidere. Oni dolaze sa duplim vratima, dosta prostora i značajno prostranim zamrzivačkim dijelom u dnu aparata. Upravo zahvaljujući trendu koji diktira da svi kuhinjski aparati trebaju biti sakriveni iza odgovarajućih kuhinjskih fronti, ovakav frižider je više nego savršen izbor. Ukoliko imate dovoljno prostora, definitivno razmotrite nabavku američkog frižidera. Obično, ljudi najčešće požale što kupe nešto manji frižider, nego kada kupe veći.

Karakteristike frižidera koje biste trebali znati

Dimenzije

Širina, visina i dubina su bazne mjere koje trebate razmotriti prilikom kupovine novog frižidera. To je posebno važno za ugradbene frižidere gdje ugradnja zavisi od mjera kuhinje.

Zapremina

Kapacitet frižiderskog i zamrzivačkog dijela se mjeri u litrima. Uvijek provjerite ove brojeve jer spoljašnje mjere frižidera mogu da vas obmane. Pronađite najbolji mogući kompromis između spoljašnjih mjera koje se uklapaju u vaš prostor i željene zapremine unutrašnjosti.

Godišnja potrošnja električne energije

Možete uvijek provjeriti procijenjenu godišnju potrošnju električne energije vašeg odabranog modela frižidera. Što je manja potrošnja po kWh, to ćete uštediti više energije.

Energetski razred

Poput ostalih kućanskih aparata, klasifikujemo frižidere u sedam razreda, od A do G, u zavisnosti od njihove energetske efikasnosti. Razred A je najefikasniji energetski razred, dok je razred G najmanje efikasan. Mi preporučujemo kupovinu aparata koji štede što je više moguće energije, npr. A, A++ ili čak A+++, i, naravno, sve ih možete pronaći u našoj ponudi.

Nivo buke

Tokom rada, frižideri proizvode raznu vrstu zanimljivih zvukova koji su u potpunosti normalna stvar. Međutim, preporučuje se da znate koliko je bučan vaš odabrani model prije njegove kupovine, pogotovo ukoliko planirate da postavite aparat u centralno mjesto životnog prostora gdje se kuhinja i dnevni boravak spajaju u jedan prostor.

Inverter kompresor

Inverter tehnologija omogućava optimalan rad frižidera, što znači da se manje uključuje i isključuje i time troši manje električne energije. Ne treba zanemariti ni činjenicu da uređaji sa ovom tehnologijom imaju značajno duži životni vijek.

NoFrost Plus

Ovaj sistem u zamrzivaču sprječava nakupljanje leda jer efikasno cirkuliše hladan zrak i osvježava ga uz pomoć ventilatora. Pošto nema vlage, led ili mraz se ne stvara na hrani. Sistem NoFrost Plus proizvodi samo neophodan nivo vlažnosti i sprječava da se svježa hrana isuši.

ZeroZone ladica

Izuzetno praktična ladica sa najnižom temperaturom je idealna za čuvanje mesa i morskih plodova.

AdapTech tehnologija

Učestalo otvaranje vrata može prouzrokovati iznenadan porast temperature, i time izložiti hranu termalnom šoku i učiniti da hrana brže pokvari. Tehnologija AdapTech prati učestalost otvaranja vrata u prvoj sedmici korištenja frižidera. Kada sistem prepozna periode kada se vrata frižidera najčešće otvaraju, on automatski snižava temperature za 1 do 2 °C prije tog vremenskog perioda.

SuperCool

Aktiviranjem intenzivne funkcije hlađenja SuperCool, frižider omogućava intenzivno hlađenje na temperaturi nižoj od 3 °C tokom 6 sati rada. Ova funkcija je idealna za brzo hlađenje namirnica poslije velikih odlazaka u kupovinu.

SimpleSlide police

Postavljanje polica u vratima novog Gorenje frižidera je ekstremno jednostavno, čak i kada su pune. Metoda SimpleSlide omogućava vam da ih jednostavno pomjerate gore ili dole, u zavisnosti koliko prostora trebate.

XtremeFreeze ladica

Ova funkcija zamrzava hranu dvostruko brže od uobičajnog, pri temperaturi –30 °C. Hrana koja se zamrzava ekstremno brzo zadržava sve svoje nutritivne sastojke i izvorne okuse.

LedLight

LED osvjetljenje u frižideru donosi dvije izuzetne prednosti – ravan izgled i efikasnost. Osim što donosi superiorno osvjetljenje, ono je i veoma efikasno i štedi više energije u poređenju sa konvencionalnim sijalicama.

FastFreeze

Za brzo zamrzavanje velike količine svježe hrane, možete koristiti funkciju brzog zamrzavanja, koja je odlična za spremanje hrane nakon većih nabavki. Frižider će raditi intenzivnije pri temperaturi –24 °C.

CrispZone ladica

Ova ladica održava voće i povrće svježim i zrelim duži period. Njena efikasnost će vam uštediti novac, a u isto vrijeme, nećete morati bacati hranu.

HumidityControl

Kontrolisanje nivoa vlažnosti je od izuzetne važnosti u ladici u kojoj držite voće ili povrće jer to pomaže da se hrana ne pokvari. Možete se u potpunosti osloniti na frižider sa ovom funkcijom – jer će očuvati svježinu vaše hrane duži vremenski period.

Multiflow 360°: 3D cirkulacija zraka u više nivoa

Kruženje zraka je također važno u očuvanju svježine hrane. Funkcija Multiflow 360° upuhuje zrak kroz više mijesta čitavom visinom frižidera, i time produžava svježinu hrane.

5-o godišnja garancija

Mi nudimo 5-o godišnju garanciju za velike kućanske aparate, uključujući i frižidere. To radimo kako bismo pokazali da iskreno vjerujemo u kvalitet naših proizvoda i njihovu pouzdanost.

Podrška korisnicima i servis

Gorenje kućanski aparati vam pomažu u obavljanju vaših dnevnih zadataka brže, bolje i sa više uživanja. Za još bolje iskustvo, možete odabrati jedan od dostupnih “čarobnjaka” koji će se pobrinuti da vaša hrana bude spremljena na način da joj se produži svježina. Ukoliko želite da ovi “čarobnjaci” budu krojeni prema vašem aparatu, registrujte svoj novi aparat na Gorenje web stranici.

Zašto biste htjeli registrovati svoj proizvod?

Registracijom omogućavate lakši pristup podršci za vaš aparat, možete verificirati svoju garanciju kada god to poželite, i svi detalji o vašem aparatu su prikupljeni na jednom mjestu. Između ostalog, tu možete i jednostavno naručiti servisnu uslugu. Da biste registrovali svoj proizvod, potreban vam je naziv i model vašeg proizvoda, serijski broj i datum kupovine. Registracija se vrši u tri jednostavna koraka, i onda ste na putu za sigurno, i iznad svega, ugodno korištenje vašeg proizvoda.

Već 70 godina, Gorenje proizvodi kućanske aparate koji pojednostavljuju vaš život svojim inovativnim rješenjima. Kroz sve te godine bili smo dijelom vaših porodica, što znači da smo odrasli upoznati sa vašim navikama i željama. Zbog svega toga, možemo proizvesti aparate upravo onakve kakve vi želite. Sa našim frižiderom, možete dati majstorski dašak svojoj kuhinji. On može izraziti vašu elegantnost, finese, zaigranost i individualnost. Naši aparati su jednostavni i intuitivni, i donose sve najbolje od znanja kojeg posjedujemo. Sretni smo što možemo podijeliti našu savremenu tehnologiju sa vama tokom posebnih trenutaka. Gorenje frižideri daju tračak svježine vašem domu koji je klasa sam po sebi.