Odabir odgovarajuće mašine za pranje rublja

Mašina za pranje rublja je kućanski aparat bez kojeg bismo teško mogli zamisliti svoj život. Dobro obavljena kupovina može vam donijeti mašinu koja će biti pouzdan asistent u kući u godinama pred vama!

Pogledajte šta se krije iza cijene

Ne dozvolite da cijena bude vaš jedini kriterij kada kupujete mašinu za pranje rublja. Razmišljanjem samo o cijeni dovest će do toga da kupite najjeftiniji aparat – barem na prvi pogled. Međutim na dugi rok, takav aparat može vam donijeti mnogo veće i nepredviđene troškove, a može vam donijeti i dobru razinu frustracija. Na primjer, najjeftiniji modeli mogu trošiti značajno više vode i električne energije, a njihovi programi mogu biti dosta duži i manje efikasni. Kada nije samo cijena najniža, nego i kvalitet, šanse za ultimativnu propast značajno rastu. Ukoliko vaša jeftina mašina za pranje rublja više nije pod garancijom, opravka se obično ne isplati iz razloga što bi trošak opravke bio veći od koristi.

Prije kupovine, pametno bi bilo da pribavite što je moguće više informacija o karakteristikama mašine za pranje rublja. Potom, naravno, sve to uporedite sa karakteristikama koje će odgovarati potrebama vašeg domaćinstva (raspoloživi prostor, učestalost pranja rublja, procijenjena finansijska investicija, itd.) i donesete odluku na bazi svih informacija o najboljem mogućem aparatu za kupovinu.

Kapacitet: Kraljica među kriterijima za odabir

Pri izboru mašine za pranje rublja, kapacitet punjenja je definitivno jedan od najočiglednijih kriterija. Čak i najskuplji modeli mašina za pranje rublja koji inače savršeno odgovaraju vašem domaćinstvu mogu izazvati frustracije ukoliko ne uzmete u razmatranje kapacitet punjenja. Brojne karakteristike i tehnološki dodaci ne mogu promijeniti činjenicu da se morate boriti sa veličinom bubnja koja je ili prevelika ili suviše mala.

Za prosječno domaćinstvo, idealan kapacitet se obično kreće od 7 do 8 kg. Čak iako mnogi ljudi naginju izboru veće mašine za pranje rublja, to ne mora nužno da bude najbolja ideja. Kapacitet od 7 kg je više nego dovoljan jer i dalje imamo tendenciju da peremo manja punjenja korištenjem programa koji skraćuju ciklus pranja pri nižim temperaturama.

Kada govorimo o većim domaćinstvima, odabir velikog kapaciteta bubnja, je naravno dobra ideja. Mašina za pranje rublja WS168LNST donosi i do 10 kg kapaciteta punjenja i odličan je izbor za velike porodice.

Koje vrste mašina za pranje rublja postoje?

 • MAŠINE ZA PRANJE RUBLJA SA PREDNJIM PUNJENJEM
  Mašine sa prednjim punjenjem su najprodavaniji modeli i najčešći koji se koriste (više o ovim konvencionalnim modelima mašina za pranje rublja slijedi u nastavku).
 • MAŠINE ZA PRANJE RUBLJA SA GORNJIM PUNJENJEM
  Ove mašine su obično manje i zbog toga odgovaraju manjim prostorima. One zadržavaju sličan kapacitet bubnja, dok vanjske dimenzije su obično značajno manje. Punjenje i pražnjenje mašine sa gornjim punjenjem je jednostavnije od konvencionalnih mašina za pranje rublja sa prednjim punjenjem, što ih čini idealnim izborom za ljude starije životne dobi i za svakoga ko mašine za pranje rublja sa prednjim punjenjem ne smatra praktičnima. Dodatna prednost je što se vrata ne zagrijavaju. Odličan izbor među dostupnim modelima sa gornjim punjenjem je model WT72122. Sa A+++ energetskim razredom, 7 kg kapacitetom punjenja i sa AquaStop sigurnosnom karakteristikom koja štiti vaš dom od poplava, model WT72122 je pravi šampion u svojoj kategoriji.
   
 • MAŠINE ZA PRANJE I SUŠENJE RUBLJA – KOMBINOVANI APARAT Ukoliko živite u manjem stanu ili nemate dovoljno prostora za mašinu za sušenje rublja, mašina za pranje i sušenje rublja – kombinovani aparat je vjerovatno savršeno rješenje. Ove mašine kombinuju obje funkcije: pranje i sušenje.

Deset kriterija za kupovinu mašine za pranje rublja

Sada kada smo odredili odgovarajući kapacitet punjenja naše mašine za pranje rublja, šta je sljedeće? Kupovina novog kućanskog aparata je veoma zamoran zadatak za mnoge ljude jer su uplašeni kompleksnim radom ovih aparata. Ali u stvarnosti, vi ste jedina osoba koja istinski poznaje svoje potrebe kada se govori o pranju rublja, i sa nekoliko korisnih savjeta, odabir odgovarajućeg aparata bi trebao biti lagan poput šetnje parkom.

Provjerite svoj preferirani odabir sa ovim kriterijima:

 • Predpranje:Da li vaša preferirana mašina za pranje rublja ima ovu karakteristiku? Posebno ukoliko imate malu djecu, predpranje može vas riješiti napora u rješavanju od najtvrdokornijih mrlja.
 • Buka mašine za pranje rublja: Prosječan nivo buke mašina za pranje rublja se mjeri u decibelima. Što je veći broj decibela, to je glasniji rad mašine za pranje rublja. Sve ispod 60 dB se smatra tihim radom. Gorenje mašine za pranje rublja su izuzetno tihog rada uz pomoć Inverter PowerDrive motora, koji se brine da nivo buke nikada ne pređe iznad 54 dB.
 • Energetski razred: Mašine se klasificiraju u energedske razrede od A do G (A označava najnižu potrošnju energije). Dodatni plus (+) iza razreda znači dodatnih 10% smanjenja potrošnje energije u poređenju sa nominalnim razredom. Model WS967LN sa IonTech tehnologijom i A+++ (–20%) energetskim razredom je definitivno jedan od najefikasnijih mašina za pranje rublja na tržištu. Opremljen je i sa jednostavnim za čitanje EcoEye indikatorom koji vam daje pravovremenu povratnu informaciju koliko je vaš odabrani program efikasan, te vam tako pomaže da štedite vodu i energiju.
 • Ekran displeja: Većina novih mašina za pranje rublja ima ekran negdje sprijeda koji prikazuje ostatak vremena ciklusa pranja i ostale informacije.
 • Zaštita od curenja: Pojedine mašine imaju ugrađeni sigurnosni sistem koji automatski i mehanički zatvara dovod vode u slučaju oštećenja crijeva kako bi se spriječilo plavljenje.
 • AquaStop: sistem koji garantuje kompletnu zaštitu. Možete ostaviti svoju mašinu za pranje rublja da radi bez nadzora, bez straha od plavljenja. Dno mašine je zatvoreno; tako da voda ostaje unutra. Specijalni senzor je postavljen na dno mašine za pranje rublja koji detektuje vodu i zatvara dotok vode uz pomoć električnog ventila. Pumpa automatski ispumpava ostatak vode iz bubnja kroz crijevo za pražnjenje.
 • Inverter-električni motor za tihi rad: Pored tihog rada, prednost ovog električnog motora je i duži životni vijek i niži troškovi održavanja.
 • Efikasnost ciklusa obrtaja: Efikasnost cijeđenja vode iz rublja vaše mašine za pranje rublja zavisi od broja obrtaja u minuti. Većina preporučenih mašina za pranje rublja ima više od 1.200 obrtaja.
 • Prilagođavanje količini i vrsti rublja: Mašine za pranje rublja sa ovom funkcijom automatski prilagođava nekoliko parametara ciklusa pranja. Kao dodatak adaptiranju potrošnje vode, one prilagođavaju i trajanje pranja, ispiranje i obrtaje prema količini rublja.
 • Raznovrsnost programa: Većina mašina za pranje rublja nudi bazne programe za razne tipove rublja, dok pojedine također donose specijalne programe, kao što su ručno pranje, pranje dječije odjeće, manje zaprljano rublje, sportsko rublje, tene, itd. Gorenje aparati također nude AutoWash program koji automatski bira najbolji program za vaše punjenje, tako da nemate drugih obaveza osim da sjednete i da se relaksirate.

Karakteristike koje se ne mogu mjeriti sa ostalima

Korištenjem najsavremenijih naprednih tehnologija, Gorenje aparati garantuju najbolje moguće korisničko iskustvo. Tradicionalne žalbe koje su se povezivale sa pranjem rublja su sada stvar prošlosti. Ne vjerujete nam? Dozvolite nam da razbijemo sve preostale predrasude ili nedoumice prezentujući vam neke od ostalih karakteristika koje nude Gorenje mašine za pranje rublja.

 • Osvjetljenje bubnja: LED svjetlo u bubnju. Da, to daje lijep izgled aparatu, ali primarno olakšava korištenje. Bez traženja na slijepo čarapa u bubnju!
 • SterilTub: Da li često perete rublje pri nižim temperaturama? SterilTub sprječava širenje bakterija u unutrašnjosti bubnja, i rješava sav neprijatan miris i brine se da svo rublje koje perete miriše poput novog.
 • Četiri različite dubine: Možete birati između četiri različite dubine u asortimanu WaveActive mašina za pranje rublja. To vam omogućava da svoju kupovinu prilagodite svom prostoru, što omogućava i da vaša mašina odgovara i manjim kupatilima.
 • Speed 20':Ovaj brzi program omogućava vam da operete majice ili manje zaprljano rublje u ne više od 20 minuta vremena. Idealan je kada trebate pomoć da izbjegnete česta pranja, kao i u uštedi vremena, energije i novca.
 • StopAddGo: Zaboravili ste ubaciti komad ili dva odjeće na pranje? Funkcija StopAddGo omogućava vam da jednostavno zaustavite ciklus pranja i dodate (skoro) zaboravljeni komad odjeće u bubanj za pranje.
 • IonWash 59': Ovaj program može brzo i nježno odstraniti 30% više mrlja u poređenju sa standardnim ciklusom pranja.
 • StainExpert: Ova tehnologija automatski uklanja do 36 vrsta raznih tvrdokornih mrlja sa jedinstvenom kombinacijom podešavanja temperature, vremena i vode. Mrlje koje uključuju od voća, masnoće, putera, jaja, trave i čaja, pa sve do jogurta pa čak i kozmetike jednostavno nestaju.
 • DoseAid: Najekonomičnija i za kožu pogodna upotreba deterdženta! Sistem DoseAid pomaže vam da uvijek odaberete odgovarajuću dozu deterdženta, bez obzira koliko rublja ste stavili u vašu mašinu.

Mašine za pranje-sušenje u jednom aparatu: Dvije muhe jednim udarcem

Mašine za pranje i sušenje rublja – kombinovani aparat su odličan izbor za manje prostore. Kako odabrati kombinovani aparat koji će izdržati test vremena i raditi tiho i efikasno?

Prema istraživanjima, kombinovani aparat za pranje i sušenje je odgovarajući za domaćinstva sa jednom do dvije osobe. Za veće porodice, odvojeni aparati su bolja opcija jer mogu uštediti značajnu količinu vremena i energije.

Dvije osnovne prednosti kombinovanog aparata su:

 • PROSTOR: Vjerovatno najvolja stvar ove vrste aparata je što kombinuje dvije mašine u jednom. Ovo optimizira prostor i savršeno je za ljude koji žive u malim stanovima ili koji ne žele da imaju previše velikih aparata.
 • IZUZETNA CIJENA: Kupovinom kombinovanog aparata, štedite značajnu svotu novca u poređenju sa kupovinom dva odvojena aparata. Međutim, tačno je, da trošak održavanja može biti veći. Dodatno, ciklus sušenja koristi dosta više energije nego isti ciklus u odvojenoj mašini za sušenje rublja.

To proizilazi iz činjenice da kombinovani aparati obično imaju manji kapacitet sušenja u poređenju sa konvencionalnom mašinom za sušenje rublja. Potrebno je puno više prostora kako bi se efikasno osušila ista količina rublja koja se i pere u mašini. To znači da je relativni kapacitet pranja obično veći od kapaciteta sušenja.

Zato prilikom kupovine kombinovanog aparata, imajte na umu sljedeće kriterije:

 • Broj obrtaja – Što je veći broj obrtaja, to će brže i efikasnije biti sušenje.
 • Garancija –Pošto je ovo aparat koji obavlja dvostruku dužnost u poređenju sa odvojenim aparatima, garancija postaje izuzetno važan faktor.
 • Energetska efikasnost – Već smo istakli da kombinovani aparati za pranje i sušenje su skuplji za korištenje i održavanje. Možete značajno smanjiti svoje troškove kupovinom energetski efikasnog modela WD10514 Gorenje mašina za pranje i sušenje rublja.
 • Raznovrsnost programa – Provjerite da li mašina za pranje i sušenje rublja nudi dobru i raznovrsnu ponudu korisnih programa, kao na primjer QuickWash.
 • PowerDrive motor – Gorenje PowerDrive motor je značajno efikasniji, tiši i snažniji. On donosi optimalnu potrošnju energije i može se nositi sa većim količinama rublja.

Ispunjavanjem gore pobrojanih kriterija znači da će vaš aparat imati i duži životni vijek.

Ispravno korištenje mašine za pranje rublja

Uz pomoć eksperata u ovom području, odlučili ste se za kupovinu odgovarajuće mašine za pranje rublja za svoje domaćinstvo. Šta poslije toga?

Svi mislimo da smo eksperti u pranju rublja i da naša nova mašina za pranje rublja se ne može puno razlikovati od prethodne. Međutim, svakako biste trebali prvo da pročitate uputstvo o korištenju i upoznate se sa svim karakteristikama i programima novog aparata. Na taj način ćete se pobrinuti da pranje rublja bude što efikasnije i jednostavnije moguće.

Sljedeća stvar koju trebate razmotriti prilikom pranja rublja je količina rublja i vrsta tkanina, kao i razina zaprljanosti, kada dodajete ispravnu dozu deterdženta za pranje ili omekšivača. Ukoliko stavite previše deterdženta, oprano rublje može biti ljepljivo, dok stavljanje nedovoljne količine neće efikasno odstraniti mrlje..

Također, nemojte stavljati previše rublja u bubanj, jer deterdžent, omekšivač i voda neće moći da dosegnu i prodru u sve odjevne predmete.

Prije pranja, sortirajte rublje prema materijalima i boji. Različiti materijali se peru na različitim temperaturama. Ukoliko određene tekstilne predmete perete na temperaturama koje su previsoke ili niske, nećete ostvariti željene rezultate pranja i potencijalno ćete oštetiti tkaninu. Stvari izrađene od pamuka možemo prati na višim temperaturama, dok sintetiku trebamo prati pri nižim temperaturama.

Pojedine mašine za pranje rublja dolaze sa predpranjem, uglavnom pri većim temperaturama, što je praktično i korisno za veoma zaprljano rublje. Kada birate program sa predpranjem, potrebno je staviti tačnu količinu deterdženta u odvojeni dio dispenzera za deterdžent. Upute za korištenje deterdženta su obično ispisane na samom pakovanju, a neki sadrže i posudu za mjerenje ispravne doze.

Deterdženti za pranje i ostali proizvodi

Postoje brojne vrste deterdženata za pranje rublja i ostalih proizvoda:

 • PRAŠKASTI DETERDŽENTI: Oni su uglavnom namijenjeni za pranje rublja pri temperaturama od 30 do 90 °C.
 • TEČNI DETERDŽENTI: Oni su odgovarajući za pranje pri temperaturama od 30 do ne više od 60 °C. Postoji široka paleta dostupnih deterdženata, i mogu biti namijenjeni raznim vrstama i tipovima tkanina i boja (tamne, svijetle, obojene i sl.).
 • DETERDŽENT U KASPUSLAMA: Ovo olakšava odabir ispravne doze deterdženta jer jedna kapsula sadrži sasvim dovoljno sredstva za jedno punjenje i stavlja se direktno u bubanj. Neke kombinuju deterdžent i omekšivač u jednoj kapsuli.
 • EKOLOŠKE LOPTE ZA PRANJE RUBLJA: “Ekološke lopte” za pranje su namijenjene za pranje rublja bez dodavanja deterdženta.
 • MARAMICE ZA BOJU: One vam omogućavaju da perete tekstil u raznim bojama jer one hvataju otpuštenu boju koja se izlije u vodu tokom pranja i tako sprječavaju da se prošire na ostalo rublje koje perete.
 • OMEKŠIVAČI: Omekšivači tkanina omekšavaju i čine mirisnim vaše rublje.

Savjeti za ekološko oprano rublje

U proteklim godinama, zemlje širom svijeta su počele ulagati napor u zaštitu životne sredine. Takozvani ubrzani način življena i mode je jedan od glavnih faktora koji negativno utiče na stanje i budućnost naše planete. Brzi stil mode se odnosi na odjeću i asesoare koji odražava posljednje trendove i sa sobom donosi niže cijene. To ima uticaj na potrošače koji upadaju u zamku da bez puno svjesnosti kupuju nove komade odjevnih predmeta.

Zbog našeg čestog nepromišljenog i proždrljivog apetita za kupovinom odjeće, koju potom u roku od nekoliko godina ili čak mjeseci odbacujemo, taj odbačeni otpad se gomila na odlagalištima širom svijeta. Osim što možemo manje kupovati odjeću, možemo također smanjiti naš štetni otisak koji ostavljamo na okolinu tako što ćemo prati rublje na pametan i ekološki prihvatljiv način. Pranje bez brige može dovesti do toga da oštetimo rublje i da ono izgleda iznošeno, i tako ubrzati proces odbacivanja. Stručnjaci preporučuju da usvajanjem pametnog pristupa održavanja rubljam možemo značajno produžiti životni vijek našim odjevnim predmetima. Studije pokazuju da 9 d 10 odjevnih predmeta završi na odlagalištima mnogo brže nego što bi trebali. A šta je uzrok za ovo? Neodgovorno kupovanje ili često i nepravilno pranje koje vodi do skupljanja i gubitka forme sa izbledjelim bojama.

Ispod smo prikupili nekoliko savjeta za odgovorno pranje rublja:

 • Manje učestalo pranje: Uštedit ćete vrijeme i novac, a doprinjet ćete i očuvanju okoliša. Naravno, da biste trebali određene tekstilne odjevne predmete poput donjeg rublja i čarapa, prati poslije svakog korištenja, ali isto se ne odnosi i na sve ostale odjevne predmete. Možemo određene odjevne predmete koji nisu u dodidru sa našom kožom (poput jakni, džempera, širokih traperica) nositi i više od 5 puta prije nego ih trebamo oprati.
 • Odaberite nježne deterdžente: Deterdženti za pranje i proizvodi često sadrže natrijev laurli sulfat (SLS) i optičke posvjetljivače. Oni mogu iritirati kožu i ispustiti opasne toksine u okolinu jer su izrađeni od petrohemikalija (dobijeni su iz nafte ili prirodnog gasa). Kada god možete, birajte nježne, ekološki neštetne deterdžente bez SLS-a i petrohemikalija.
 • Izbjegavajte suho pranje: Sredstva za suho pranje obično koriste toksine, koji su uprkos svojoj efikasnosti u odstranjivanju mrlja, štetni ne samo za kožu već i za okoliš.

Da li znate kako prati određene vrste rublja? Pogledajte tabelu ispod!

Poslije svakog nošenja: donje rublje, čarape, sportska odjeća i kupaći kostimi.
Poslije 1 do 2 nošenja: Majice, haljine i helanke.
Poslije 3 do 4 nošenja: pidžame i grudnjaci.
Poslije 5 i više nošenja: jakne, sakoi, kaputi i traperice.

Na kraju da zaključimo sa jednom interesantnom informacijom: brojne studije su potvrdile da briga o svom domu, da bude čist i uredan, i pranjem našeg rublja ima pozitivne efekte na naše zdravlje! Ove aktivnosti smanjuju stres i pružaju nam zadovoljstvo. Smanjuju također osjećaj anksioznosti.

Želimo vam da pranje rublja sa Gorenje mašinama za pranje rublja ispuni vas i vaš dom srećom pri svakom pranju!