Sve što ste htjeli da znate o mašinama za sušenje rublja

Mašina za pranje rublja je standardna oprema za skoro svako domaćinstvo, dok mašina za sušenje rublja još uvijek uživa status luksuznog predmeta. Iako je tačno da se rublje može osušiti potpuno besplatno na zraku, to ipak može biti komplikovano u kućama ili stanovima koji nemaju balkon ili terasu, ili ukoliko postavljanje mreže za sušenje rublja predstavlja utrku sa preprekama u vašem stanu i dovodi do nastanka buđi. U tom slučaju, mašina za sušenje rublja je dar sa neba jer rade bilo da je vani kiša ili sunce. Osim toga, korištenje mašine za sušenje rublja donosi brojne prednosti koje ćete bez oklijevanja željeti pružiti sebi nakon što budete upoznati sa njima. Energetska efikasnost, praktičnost, mekani peškiri, mekana posteljina i predivno mirišljiva odjeća su definitivno dobri razlozi da pronađete mjesto za mašinu za sušenje rublja u svom domaćinstvu. Prikupili smo sve što trebate da znate o ovim nevjerovatno korisnim aparatima ovdje, na jednom mjestu, kako biste napokon mogli olakšati sebi život i posmatrati kako nagomilano rublje nestaje.

Kako rade mašine za sušenje rublja?

Praktično sve mašine za sušenje rublja rade na istom generičkom principu. Električni motor okreće bubanj koji je napunjen vlažnim rubljem, istovremeno pokrečući ventilator koji cirkuliše topao zrak kroz bubanj. Grijač zagrijava zrak, a termostat održava odgovarajuću temperaturu. Voda iz rublja isparava zbog cirkulacije toplog zraka. Šta se dešava sa parom zavisi od vrste mašine za sušenje rublja.

Konvencionalna, ventilacijska mašina za sušenje rublja

Osnovna i najjeftinija mašina za sušenje rublja izbacuje vruć i vlažan zrak iz bubnja direktno kroz fleksibilno crijevo, koje je obično odgovarajuće za vanjski otvor ventilacije ili za vješanje i izbacivanje kroz prozor.

Kondenzacijska mašina za sušenje rublja

One rade na način da kondenzuju paru unutar mašine uz pomoć zraka iz spoljašnosti i pretvaraju je u vodu. Ona se prikuplja u odvojivi rezervoar, koji se nalazi u gornjem lijevom dijelu mašine za sušenje rublja. Rezervoar se jednostavno vadi i može se isprazniti u kanalizaciju kada je napunjen. Koristan dodatak ovoj vrsti mašine za sušenje rublja je AutoDrain crijevo koje se može povezati sa odvodom mašine za pranje rublja ili umivaonikom, što će učiniti da ne morate prazniti rezervoar.

Kondenzacijske mašine za sušenje rublja sa toplotnom pumpom

Ove mašine za sušenje rublja rade na zatvorenom kružnom sistemu gdje se zrak zagrijava toplotnom pompom i suši pri nižim temperaturama što omogućava nježnu brigu za rublje. Toplotna pumpa omogućava brzu izmjenu temperature: veće verzije ovog uređaja se koriste za zagrijavanje stanova, dok su druge integrisane u naše jedinice klima uređaja gdje efikasno hlade naše domove. Sličan uređaj je ugrađen i u mašine za sušenje rublja. Kao i kod konvencionalnih kondenzacijskih mašina za sušenje rublja, kondenzovana para koja nastaje iz isparavanja vode iz rublja odlazi u rezervoar, dok se hladan zrak korišten za proces sušenja reciklira i ponovo koristi za novi ciklus sušenja. To znači da se troši i do četiri puta manje energije, a smanjeni su i toplotni gubitci. Na kraju ne manje važno, je znati da neispravna toplotna pumpa mašine za sušenje rublja može stvoriti opasan otpad jer toplotna pumpa sadrži plin za izmjenu toplotne energije koji je generalno opasan za okolinu, zbog toga je važno da ispravno i pažljivo rukujemo sa aparatom.

Mašina za pranje i sušenje – kombinovani aparat

Kombinacija mašine za pranje rublja i mašine za sušenje rublja u jednom aparatu, je u jednu ruku, kompromis, a u drugu ruku, to je odlično rješenje za one kojima nedostaje prostora ili one koji zahtijevaju sve u jednom aparatu. Sušenje radi na istom principu kruženja vrućeg zraka kao i kod ostalih mašina za sušenje rublja, samo što se pranje i sušenje odvija u istom bubnju i može se obaviti odmah jedno nakon drugog ukoliko odaberemo odgovarajući program. Sa ovom vrstom aparata, skoro je nemoguće zaboraviti osušiti rublje nakon što ga operete.


Šta je inverterski motor?

Inverterski motor je ugrađen direktno na osovinu, ne sadrži karbonske četkice i koristi nasuprotna magnetna polja, što znači da je smanjeno trenje motora, i što pomaže da motor radi tiše. Pokretanje i zaustavljanje motora je također efikasnije. Ova vrsta istosmjernog magnetnog motora se ne zagrijava kao konvencionalni motor jer je digitalno kontrolisan od inverterske ploče, koja prilagođava snagu i brzinu okretanja kako bi maksimizirala efikasnost. Inverterski motor je mnogo snažniji i zato se idealno uklapa sa mašinama za sušenje rublja sa velikim kapacitetom koje mogu sušiti 8 ili više kilograma rublja. Također je više izdržljiviji, čime su značajno smanjeni i troškovi servisiranja.


Prednosti i karakteristike

Prije kupovine mašine za sušenje rublja, preporučuje se da razmotrite šta bi to najbolje odgovaralo vašim stvarnim potrebama. Postoje brojni programi i karakteristike koje poboljšavaju rezultate sušenja i stvarno pojednostavljuju sav proces oko brige o rublju.

Kapacitet

Slično mašinama za pranje rublja, kapacitet mašina za sušenje rublja se mjeri u kilogramima. Većina mašina za sušenje rublja može sušiti 7 do 9 kg rublja, ali dostupni su i ostali kapaciteti. Međutim, veće nije nužno i bolje. Trebali biste uzeti u razmatranje koliko članova domaćinstva i koliko rublja obično perete i sušite. Veliki bubanj za manju količinu rublja nije optimalan izbor jer ćete gubiti na rezultatima sušenja, a trošak će biti veći. U suštini, mašina za sušenje rublja sa kapacitetom 7 kg je dovoljna za dvije osobe, dok za četveročlanu porodicu trebate mašinu za sušenje rublja sa kapacitetom oko 9 kg. Ovo također zavisi od toga koliko rublja vaše domaćinstvo koristi u toku svakog dana. U kombinovanom aparatu mašine za pranje i sušenje rublja, kapacitet pranja i sušenja se razlikuje. Ukoliko je na primjer, kapacitet pranja 9 kg, kapacitet sušenja je oko 6 kg. To također znači da će jedno puno punjenje pranja se morati sušiti u dva dijela, što će trajati više vremena.

Potrošnja

Svi kućanski aparati dolaze sa energetskom naljepnicom. Poput ostalih kućanskih aparata, mašine za sušenje rublja svrstavamo u sedam razreda, od A do G, u zavisnosti od energetske efikasnosti. Razred A je najefikasniji energetski razred, a razred G je najmanje efikasan. Aparati koji dobiju oznaku od A do C se smatraju energetski efikasnim, dok aparati koji troše više energije se označavaju razredima od D do G. Trebali bismo uvijek odabrati aparate sa energetskom oznakom A ili blizu tom razredu koliko god je to moguće. Mašine za sušenje rublja sa toplotnom pompom mogu imati oznake A +++,što znači da su mnogo više efikasne u poređenju sa standardnim A energetskim razredom jer suše rublje pri značajno nižim temperaturama u poređenju sa ostalim mašinama za sušenje rublja. Slovne ocjene mogu biti u kombinaciji sa znakom plus. Svaki plus znači 10% manju potrošnju u poređenju sa razredom A.

Kondenzacijska efikasnost

Efikasnost sušenja se također mjeri u slovnim oznakama, npr. od A pa nadalje, i iskazuje se na energetskoj naljepnici svake mašine za sušenje rublja. Što je bolji nivo kondenzacijske efikasnosti, to je manje vlage koja se očekuje u okruženju aparata. To je izuzetno važno jer definitivno ne želimo da povećamo rizik nastanka buđi na zidovima naših stanova. Izuzetno energetski efikasnu mašinu za sušenje rublja možemo postaviti u prostor bez prozora bez brige o vlagi koja se otpušta u prostoriju. Kondenzacijska efikasnost se označava slovnim ocjenama od A do G. Mašine za sušenje rublja sa A razredom će iscjediti 90 % vode iz rublja i smjestiti je u posudu za kondenzat.

Energetska naljepnica

Energetksa naljepnica nam može reći neke osnovne informacije o našoj mašini za sušenje rublja:

IKONA SATA – pokazuje trajanje ciklusa sušenja;
IKONA ZVUČNIKA – Ona pokazuje razinu buke tokom rada;
IKONA KAPLJICA IZ REZERVOARA – Pokazuje kondenzacijsku efikasnost sa ocjenom razreda od A do G; kWh – Ovaj broj prikazuje godišnju potrošnju energije u kilovat satu.

Energetske naljepnice također sadrže informaciju o potrošnji energije i učinkovitosti sušenja. Oboje se prikazuje sa obojenim trakama i oznakom razreda od A do G. Najbolje je kupovati mašinu za sušenje rublja označenu sa razredom A ili što bliže tom razredu, što znači da kupujete najefikasniji kućanski aparat.

Veličina

Standardna veličina mašine za sušenje rublja je slična dimenzijama mašine za pranje rublja. Njihova širina je obično 60 cm, dubina varira 60 - 65 cm i visine su 85 cm. To znači da možemo jednostavno postaviti mašinu za sušenje rublja na vrh mašine za pranje rublja jer su dizajnirane na takav način, da takav način postavljanja osim što oslobađa prostor, nema nikakvu smetnju u njihovom radu.

 

Nivo buke

Svaki aparat pravi više buke što se njegov bubanj brže okreće. Prije kupovine, bilo bi dobro da znate gdje ćete postaviti svoju mašinu za sušenje rublja. Ukoliko je to blizu dnevne ili spavaće sobe, tiši model je definitivno poželjniji. Aparati koji rade tiše obično imaju sistem za smanjenje vibracija, dodatnu izolaciju i masivno, robusno kućište. Ukoliko aparat ima inverter motor to značajno doprinosi smanjenju razine buke i vibracija – i produžava životni vijek mašine za sušenje rublja.

Programi

Neki od rezervi koje ljudi još uvijek imaju prema ovoj vrsti aparata je to što se ne mogu sušiti baš sve vrste rublja u mašinama za sušenje rublja, te da se rublje može skupiti i da mašine za sušenje suši isto kao i sušenje na zraku. Nove mašine za sušenje dolaze sa rješenjima za sve gore navedeno, tako što možete odabrati odgovarajući program i dalje pratiti upute proizvođača.

Kao dodatak programima za pamuk i sintetiku, možete birati između specijalnih programa za osjetljivo rublje što smanjuje broj odluka i smanjuje temperaturu sušenja. Možete biti bez brige kada sušite vunenu ili svilenu odjeću. Sušenje i osvježavanje sa parom, karakteristikom koju je Gorenje nazvalo SteamTech, je također specijalni program koji će se pobrinuti da rublje bude bez nabora i da peglanje nakon što ciklus sušenja bude završen bude skoro nepotrebno. Para efikasno izravnava nabore u vašoj odjeći i eliminiše neprijatne mirise iz tkanina koje ste nosili možda kratko i koje trebate samo osvježiti. Još jednu inovaciju nazvali smo Iontech. Rublje se suši sa zrakom ispunjenim negativno naelektrisanim jonima kako bi ubrzali proces sušenja i kako bi izravnali nabore. Jonizator kreira sredinu bez alergena, ostataka neprijatnog mirisa dima cigareta i elektrostatičkog naelektrisanja koji nastaje pri procesu sušenja. Kao rezultat, rublje je lakše za peglanje i ne privlači ostatke vlakana/končiće.