Kako odabrati odgovarajuću mašinu za pranje posuđa?

Mašina za pranje posuđa postaje esencijalni dio svakog modernog domaćinstva. Prošla su vremena kada smo prali i uklanjali posuđe poslije ručka kasno u noćne sate. Ubrzani tempo života usmjerio nas je ka drugim obavezama i izazovima, tako da sada jednostavno možemo ovaj kućni posao ostaviti da obavi mašina za pranje posuđa. One ne samo da peru i suše posuđe, nego nas pošteđuju napora, štede nam vrijeme, i na kraju ne manje važno, štede nam novac. Kako bi obavile sve gore pobrojano, moramo pažljivo i ispravno odabrati našu mašinu za pranje posuđa. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da odabrete pravu mašinu za pranje posuđa za sebe.

Prilikom kupovine mašine za pranje posuđa, trebali biste uzeti nekoliko faktora u razmatranje koji utiču na finalnu odluku i doprinose donošenju najbolje moguće odluke. Prva odluka je direktno povezana sa svrhom korištenja, kao i sa lokacijom i ugradnjom aparata. Koliko posuđa obično perete i koliko često ćete koristiti mašinu za pranje posuđa definitivno zavisi od veličine vaše porodice, individualnih navika i potreba. Ukoliko želite da mašina za pranje posuđa upotpuni sveukupni izgled vaše kuhinje, onda je esencijalno da razmislite o mjestu gdje ćete je smjestiti i da odaberete prave dimenzije i veličinu. Ukoliko je želite ugraditi u postojeće kuhinjske elemente, potrebno je da pažljivo izmjerite visinu i širinu. Ukoliko ne želite ugradbeni aparat ili nemate mogućnost za ovu opciju, možete odabrati samostojeću mašinu za pranje posuđa. U tom slučaju, dizajn i izgled odabrane mašine za pranje posuđa postaje još više važan.

Iz vizure korisnika, unutrašnjost mašine za pranje posuđa je također važna: fleksibilan aranžman korpi i polica je neophodan kako bi se pravilno smjetilo posuđe i olakšalo svakodnevno korištenje. U proteklim godinama, razvili smo zaista bogat asortiman visoko-kvalitetnih mašina za pranje posuđa na tržištu. One dolaze u različitim dizajnima i dimenzijama, a njihove cijena se kreću u skladu sa sofisticiranom tehnologijom, učinkom i karakteristikama.

U svoje odlučivanje biste trebali uključiti sve aspekte: kupovina, ugradnja i korištenje

Kada kupujete mašinu za pranje posuđa, trebate pribaviti sve dostupne informacije i usporediti dostupne mašine za pranje posuđa na tržištu prije nego donesete finalnu odluku o kupovini. Ukoliko stvarno želite biti zadovoljni svojim izborom i da vaša odabrana mašina za pranje posuđa ispuni sva vaša očekivanja, trebate razmotriti sve moguće faktore u svojoj odluci: vaš osnovni razlog kupovine je izuzetno važan.

Ukoliko trebate mašinu za pranje posuđa za svakodnevnu upotrebu i vaše domaćinstvo ima više članova, razumno je odabrati onu koja pere najveći broj setova, pri najnižem trošku.

Naravno, trebali biste imati na umu svoj budžet i definisanu najvišu cijenu koju ste spremni platiti za svoju mašinu za pranje posuđa.

Prije donošenja odluke, trebali biste se upoznati sa očekivanim troškovima rada mašine za pranje posuđa, kao i sa potrošnjom vode i električne energije.

Sljedeći važan dio infomacija je svakako prostor koji imate na raspolaganju jer će to uticati na vrstu (ugradbeni ili samostojeći) i željenu veličinu ili dimenzije odabrane mašine za pranje posuđa.

Trebali biste obratiti pažnju na kvalitet, garancijski period i mogućnosti servisiranja vašeg odabranog modela.

Za sve koji uživaju u miru svog doma i lako se uznemire bukom koju proizvode aparati, važan faktor u odlučivanju koju mašinu za pranje posuđa kupiti će također biti nivo buke. Efikasan motor i specijalna zvučna izolacija će se pobrinuti za razinu buke. Većina savremenih mašina za pranje posuđa imaju razinu buke između 44 -45 dB. Tihi rad mašine za pranje posuđa je bez sumnje važan faktor u odabiru odgovarajućeg modela, posebno u modernim domovima sa kuhinjama koje su otvorene prema dnevnom boravku ili koje kombinuju oba ova prostora u jednom.

Niska potrošnja savremenih mašina za pranje posuđa kao odraz odgovornosti savremenog društva

Korištenjem mašine za pranje posuđa u sadašnjem domaćinstvu, možemo uštediti cijenjeno vrijeme. Za većinu ljudi, pranje posuđa je zamoran kućanski posao. Iako ne možemo u potpunosti izbjeći pranje posuđa možemo ga značajno olakšati upotrebom savremene mašine za pranje posuđa. Stara poslovica: “Vrijeme je novac” je svakako na snazi u ovom slučaju. Osim uživanja u komforu koji donosi, visoko-kvalitetan aparat nam može pomoći da štedimo dok peremo naše posuđe.

Da li ste se ikada zapitali koliko vode potrošite pri ručnom pranju posuđa?

I koliko vode bi potrošila vaša mašina za pranje posuđa za pranje iste te količine posuđa? Za pranje jednog seta posuđa, mašina za pranje posuđa koristi oko 10 litara vode u prosjeku, dok mi potrošimo i do 75 litara za pranje iste količine posuđa ručno! Korištenje mašine za pranje posuđa je definitivno više ekonomično – i mnogo više ekološki prihvatljivije za okoliš. Najefikasniji modeli mašina za pranje posuđa mogu trošiti i manje od 7 litara vode i oko 0.75 kWh električne energije po punjenju.

Razlike su bez sumnje ogromne, posebno jer trebamo uzeti u obzir da posuđe peremo svaki dan. Istina je da ručno pranje posuđa ne donosi potrošnju električne energije, međutim, zagrijavanje vode ipak troši energiju. Mašina za pranje posuđa pere posuđe pri višim temperaturama (70 °C) u poređenju sa ručnim pranjem, zato je posuđe još više higijenski čisto. Sve mašine za pranje posuđa također imaju i karakteristiku sušenja što eliminiše potrebu za dosadno brisanje i sušenje tragova kapljica prije smještanja posuđa u virtine.

Od čeg zavisi raspon cijena kod mašina za pranje posuđa?

Uglavnom, cijene mašina za pranje posuđa zavise od kvalitete aparata, načina rada i vrste motora i ostalih brojnih korisničkih karakteristika.

Pravilo je da najjeftiniji modeli mašina za pranje posuđa donose samo bazne karakteristike. Većina naprednih funkcija za korisnike je u direktnoj relaciji sa funkcionalnošću aparata i sa načinom rada, zbog toga je korisno razmisliti da li ste zadovoljni sa baznim funkcijama ili biste željeli priuštiti sebi određene nadogradnje baznog modela mašine za pranje posuđa.

Obično, najskuplje mašine za pranje posuđa su najefikasnije jer troše manje vode i energije tokom procesa rada u poređenju sa jeftinijim modelima. Ove razlike se najviše primjete u domaćinstvima koji mašinu za pranje posuđa koriste svakog dana i za više setova posuđa. Sa manjim količinama posuđa i manje učestalim korištenjem mašine za pranje posuđa, ove razlike i nisu toliko primjetne, posebno u pogledu potrošnje vode. Danas, kao pravilo, energetska efikasnost je bazna karakteristika svih savremenih mašina za pranje posuđa.

Vrste i dimenzije mašina za pranje posuđa

Razlikujemo nekoliko vrsta mašina za pranje posuđa: ugradbeni, polu ugradbeni i samostojeći. Sve vrste su dostupne u različitim dimenzijama, tako da svaki korisnik može pronaći onu koja mu najbolje odgovara njegovim individualnim potrebama. Najčešći i najviše odabrani modeli mašina za pranje posuđa su širine 45-60 cm i visine 82–86 cm. U velikim mašinama za pranje posuđa možete prati 12 do 16 setova posuđa, dok je u manjim kapaciteti između 9 do 11 setova posuđa.

Uske mašine za pranje posuđa

Uske mašine za pranje posuđa su pogodne za ljude koji žive u veoma malim stanovima i koji moraju iskoristiti svaki koristan dio raspoloživog prostora. One mogu biti samostojeće ili ugradbene i savršeno su rješenje za svakoga ko provodi više vremena izvan kuće, rijetko sprema obroke i iz tog razloga ne bi koristio maksimalan kapacitet mašine za pranje posuđa.

Dobra vijest je da ovi modeli imaju sve prednosti svojih velikih verzija, samo u manjim dimenzijama.

Uska (45 cm široka) mašina za pranje posuđa je idealno rješenje za ljude koji žive sami ili koji ne koriste puno posuđa, a koji ipak ne žele da posuđe peru ručno. Manje mašine za pranje posuđa su također odgovarajući izbor za one koji ne žele izlagati svoje osjetljive ruke vodi i hemikalijama, bilo iz estetskih ili zdravstvenih razloga.

Ugradbene mašine za pranje posuđa

Ugradbene mašine za pranje posuđa mogu se ugraditi ispod radne površine što znači da ćete dobiti na korisnom random prostoru. Možete sakriti vrata svoje mašine za pranje posuđa iza kuhinjskog elementa kako bi se besprimjetno ukopila, i kako se mašina uopšte ne bi ni vidjela. Ona može biti potpuno ugradbena tako da joj je sakrivena upravljačka ploča, ili može biti ugrađena na način da je njena kontrolna ploča vidljiva.

Gorenje ugradbene mašine za pranje posuđa su dostupne u mnogim modelima i jako su pristupačne, efikasne, visoko kvalitetne i tehnološki sofisticiran kućanski asistent u kojeg ćete se naprosto zaljubiti. Donose neuporediv komfor, imaju dug životni vijek, štede energiju i ističu se savremenim dizajnom.

Samostojeće mašine za pranje posuđa

Samostojeće mašine za pranje posuđa su neovisan kućanski aparat. Možete ih postaviti na željeno mjesto uz ostale kuhinjske elemente. Možete birati onu koja vam vizualno odgovara i koja se lijepo uklapa u vašu kuhinju. Pošto svaka samostojeća mašina za pranje posuđa ima opciju da se gornji panel skine, može se također ugraditi ispod radne ploče. Međutim, nije ih moguće postaviti iza ostalih kuhinjskih elemenata ili pregrada. Izbor samostojećih mašina za pranje posuđa je najveći, tako da možete jednostavno pronaći baš onu kakvu trebate i kakvu ste oduvjek željeli imati.

Najefikasnije mašine za pranje posuđa

Evropske potrošačke organizacije redovno testiraju efikasnost mašina za pranje posuđa. Isto su sprovodile u proteklim godinama i ponovo birali najefikasnije među 155 odabranih, gdje ih testiraju na osnovu njihovih baznih kriterija: energije i potrošnje vode, trajanja programa, nivoa buke, pouzdanosti i kvalitete izrade. Gorenje ugradbena Smart Flex mašina za pranje posuđa dosegla je visoko 8 mjesto u rangiranju, što je izvanredan uspjeh slovenačkog proizvođača mašina za pranje posuđa. Zahvaljujući prvoklasnim rezultatima postignutim na testu potrošača, kao i u pogledu kvalitete, dugotrajnosti i nevjerovatnom dizajnu, Gorenje brend je prepoznat u cijelom svijetu.

Proizvodi namijenjeni za korištenje u mašinama za pranje posuđa

Da bismo očuvali svoju mašinu za pranje posuđa u optimalnom režimu i kako bi se pobrinuli da posuđe uvijek izlazi oprano kao novo, i kako bi joj produžili upotrebni vijek, trebali bi investirati u njeno održavanje i odgovarajuće proizvode namijenjene za mašine za pranje posuđa kao što su sol za mašine za pranje posuđa, visoko-kvalitetne deterdžente, sredstva za ispiranje, i sl.

Sol za mašine za pranje posuđa je aktivan sastojak procesu pranja posuđa u cilju omekšavanja tvrdoče vode. Ona sadrži prirodne sastojke, uglavnom natrijev hlorid i često citrusna ulja. Voda koja dolazi iz vodovodne mreže je obično tvrđa, i time dovodi do naslaga kamenca na raznim dijelovima mašine za pranje posuđa kao i na posuđu. Sol za mašine za pranje posuđa ne ulazi u mašinu za pranje posuđa nego protiće kroz jedinicu omekšivača, obezbjeđujući natrij za jonsku izmjenu i regenraciju smole koja se nalazi u omekšivačkoj jedinici. Kada se regeneriše natrijem, ona radi na način da privlači i zadržava magnezijske i kalcijske jone u čvrstoj vodi. Kada se posuđe pere u omekšanoj vodi, potrebno je manje hemijskih sredstava.

Sol za mašinu za pranje posuđa je iz tog razloga neophodan sastojak prilikom pranja u mašini za pranje posuđa. Većina savremenih mašina za pranje posuđa imaju ugrađen senzor koji detektuje nivo soli i upozorava korisnike da trebaju dopuniti. Trebate znati da sol za mašine za pranje posuđa nije ista kao kuhinjska sol koju koristimo za pripremu hrane. Granule soli za mašine za pranje posuđa su veće i na taj način se sporije razgrađuju, također su bez ostalih dodataka koji se nalaze u kuhinjskoj soli (natrijev jodid, magnezijum hlorid i drugih sredstava protiv ljepljenja) koji mogu oštetiti jonsku izmjenjivačku jedinicu ili ugroziti njen rad. Zbog toga se ne preporučuje korištenje kuhinjske soli u mašinama za pranje posuđa.

Osim soli za mašine za pranje posuđa, dodaci za ispiranje se brinu da nakon pranja ne ostaju tragovi vodenih kapljica na posuđu, koje inače primjetimo najčešće na čašama i loncima od nehrđajućeg čelika. Savremene mašine za pranje posuđa automatski obavještavaju korisnika da treba dodati sredstvo za ispiranje.

Imajte na umu koje vrste predmeta nebiste smjeli prati u mašini za pranje posuđa

Ne preporučuje se da perete drvene predmete u mašini za pranje posuđa, kao što je drvena daska za rezanje, kašike, posude i ostali slični predmeti. Drvo je prirodni materijal koje ne reaguje dobro na to da bude pokvašeno u toploj vodi i hemikalijama. Ukoliko perete drvene predmete u mašini za pranje posuđa ono će brže puknuti (čak i nakon prvog pranja!) i time neće više biti upotrebljivo.

Kako biste izbjegli grebanje i oštećivanje, izbjegavajte ubacivanje kristalnih čaša u mašinu za pranje posuđa. Umjesto toga, mnogo je bolje iste oprati ručno.

Također se ne preporučuje da se peru tave od ljevanog željeza i teflonske tave u mašinama za pranje posuđa jer nisu namijenjene za takvo korištenje i mogu biti štetne po zdravlje.

Trebali biste također predmete izrađene od bakra držati izvan mašine za pranje posuđa, jer će materijal izgubiti svoj originalni sjaj što vam može upropastiti dan. Uvijek perite bakrene predmete ručno.

Termo posude su također predmeti koje biste uvijek trebali prati ručno! Visoka temperature će oštetiti termalnu zaštitu i vaše posude neće više pružati termalnu izolaciju.

Također posvetite posebnu pažnju noževima. Visoko-kvalitetni noževi nisu jeftini i ne želite da visoka temperature ili hemikalije unište njihove oštrice.

Nemojte zaboraviti skinuti naljepnice sa posuđa prije nego ga stavite u mašinu za pranje posuđa! Mješavina papira i ljepila se može zaglaviti u filterima i dovesti do velikog rizika za oštećivanje mašine za pranje posuđa.

 

Odabirom prave mašine i brigom o istoj, mašina za pranje posuđa će vas služiti dugo godina, bez obzira koliko često je koristili. Odabirom Gorenje mašine za pranje posuđa dobit ćete nezamjenjivog asistenta koji će obaviti sav teški posao u kuhinji za vas, dok se vi možete opustiti i provesti vrijeme onako kako vi to želite.